Direktlänk till inlägg 17 augusti 2014
Vi ska på ett ihopslaget kalas idag så jag har bakat lite nu på eftermiddagen och det blev jorgubb och limecupcakes. Det var det mest komplicerade receptet jag följt men jag älskar utmaningar! Och det var första gången som jag gjorde en marängfrosting.
Till ca 12 st.
125 g osaltat smör, rumstempererat
200 g strösocker
1 msk rivet limeskal
2 ägg
3 3/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 krm salt
1 1/2 dl yoghurt, naturell
125 g färska jordgubar
Saften av en halv lime
Marängfrosting
70 g strösocker
3 äggvitor
1/2 krm ättiksprit
250 g osaltat smör, rumstemp
1 msk rivet limeskal
Saften av 1 lime
12-16 dl florsocker ( Det behövs inte så mycket, jag fick massvis med frosting över )
Gör såhär
1. Värm ugnen till 175 grader och placera ut muffinsformar på en plåt.
2. Vispa smör, socker och limeskal ljust och luftigt. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa ordentligt mellan varje ägg.
3. blanda ihop de torra ingredienserna i en annan bunke. Vänd ner 1/3 av de torra ingredienserna i smeten och rör ner yoghurten.
4. Mosa jordgubbarna med limesaften i en skål och vänd ner resten av de torra ingredienserna i smeten växelvis med de mosade jordgubbarna. Rör om.
5. Fyll formarna till ca 3/4 och grädda mitt i ugnen i 18-22 minuter. Låt svalna på galler.
Marängfrosting.
1. Blanda strösocker, äggvitor och ättiksprit i en rostfri bunke.
2. Ställ bunken i ett vattenbad och hetta upp vattnet till högst 75 grader. Vispa smeten kontinuerligt tills den skummar, äggvitan får inte klumpa sig. Ta upp bunken och vispa med elvisp i ca 4 minuter.
3. Vispa hälften av smöret med 1/3 av marängsmeten i en annan bunke. Tillsätt resten av smöret och vispa lite till. Vänd ner resten av marängsmeten och fortsätt att vispa.
4. Tillsätt rivet limeskal och limesaft och blanda ordentligt.
5. Tillsätt florsocker, lite i taget, under fortsatt vispning, tills du får den konsistens du vill ha.
Dekorera med frosting och strössel.