Direktlänk till inlägg 9 november 2014
Jag hittade ett recept på citronkladdkaka på Hembakat's fb-sida men eftersom att vi har lite allergier här hemma så gjorde jag om den till vete och mjölkfri. Så jag lägger upp originalreceptet och sätter ändringarna inom parentes.
Till smeten
1 citron
150 g smör ( kan bytas ut emot mjölkfritt smör )
3 ägg
3 dl socker ( jag halverade sockermängden och använde endast 1 1/2 dl socker )
2 tsk vaniljsockret
2 1/2 dl vetemjöl ( byt ut emot ungefär samma mängd vetefritt mjöl och känn av konsistensen på smeten )
Garnering
Florsocker
Gör såhär; Sätt ugnen på 175 grader. Tvätta citronen och torka den torr, riv skalet och pressa ut 1-2 msk saft. Smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt alla ingredienserna. Rör ihop allt till en slät smet.
Häll smeten i en smord och bröad form, 23-24 cm i diameter, med löstagbar kant. Bröa formen med riven kokos eller ströbröd.
Grädda kakan mitt i ugnen i 18-25 min beroende på hur kladdig du vill ha den ( min kaka blev helt fast efter 20 minuter så jag skulle rekommendera en kortare gräddtid ). Låt kakan svalna i formen. Pudra den med florsocker före servering och dekorera eventuellt med extra citron.
Bild från tidningenhembakat.se