Direktlänk till inlägg 15 juli 2014
Idag så fyller Tobbe år och tills
idag så beställde han två stycken blåbärscheesecake och det kunde jag absolut göra.
Detta blev resultatet. ( detta är en och samma cheesecake )
Till 1 av dessa raringar så behöver du:
Till blåbärssåsen
125 g blåbär
100 g socker
1 1/2 dl vatten
Till bottnen
150 g digestivekex
90 g smält smör
125 g blåbär
Till fyllningen
250 g mascarpone
2 1/2 dl creme fraiche
2 msk florsocker eller efter smak
1 tsk vaniljsocker
Gör såhär
Börja med hallonsåsen efterssom att den måste kallna innan den används. Sjud blåbär, socker och vatten i ca 5 minuter tills blandningen har tjocknat och passera sedan genom en sil. Låt kallna.
Krossa kexen till fina smulor i en matberedare eller krossa dem i en påse med en kavel. Lägg smulorna i en bunke och rör ner det smälta smöret. Tryck med baksidan av en sked ned smulblandningen i en smord form så att det täcker bottnen. Lägg två 2/3 av hallonen längs med kanten och strö ut resten i mitten.
Vispa mascarpone och creme fraiche till en släp blandning. Sikta ner florsockret och vaniljsockret och vispa igen. Smaka av om du vill ha mer florsocker.
Ringla lite av blåbärsåsen över blåbären i mitten.
Bred fyllningen över smulbottnen. Klicka lite sås med små jämna mellanrum på fyllningen och dra sedan med en gaffel genom såsen så att det bildas ett strimmigt mönster.
Låt kakan stå i kylen i minst 3 timmar så att den stelnar.